Logo Logo
Pružinová alebo penová matrac
  • 30.08.2021
  • Matrace

Pri výbere nového matraca natrafíte hneď na začiatku na zásadnú otázku – pružinový alebo penový matrac? Presne na to sa pozrieme v našom článku, aby ste vedeli, aký druh matrac je presne pre Vás!

Začneme tým, že sa pozrieme na vlastnosti oboch druhov matraca, ich výhody, nevýhody, z ktorých už vyplynú prvé rozdiely, ktoré si následne doplníme o ďalšie informácie. Poďme na to!

Pružinová alebo penová matrac

Penový matrac

Hlavnou zložkou penové matrace je z názvu vyplývajúce pena, ktorá je v matraci po vrstvách (väčšinou 2 alebo 3 vrstvy), pričom všetky vrstvy sa skladajú z rovnakého typu peny. Najobľúbenejšie penové matrace sú penový matrac z pamäťovej peny a matrace zo studenej peny.

Vďaka svojmu materiálovému zloženiu nevydáva penový matrac žiadne zvuky a je tak veľmi vhodná pre ľudí s ľahkým spaním. Medzi ďalšie silné stránky patrí skvelá tepelná izolácia a uchovanie telesného tepla. Penový matrac sa prispôsobuje tvaru Vášho tela a nechá ťažšie časti viac zapustiť, čím sa snaží nájsť čo najlepšie polohu na spánok.

Všetky výhody majú však aj druhú stranu mince. Penové matrace sú menej priedušné a kvôli chýbajúcim pružinám neponúka takú stabilitu. Preto je neodporúčame pre ľudí s vyššou hmotnosťou a nočným potením. Kvalitný penové matrace však ponúkajú vzduchové kanály medzi vnútornými penovými vrstvami, čím zaisťujú príjemnú vnútornú klímu.

Chýbajúce pružiny vnútri matraca a použitie peny zaisťuje to, že penový matrac je relatívne ľahká, flexibilná a ľahko manipulovateľná. Avšak kvôli vnútornej flexibilnú konštrukciu nejde penovú matrac použiť bez latkového roštu.

Pružinový matrac

Oproti penové matrac má pružinový matrac vo vnútornej časti oceľovej pružiny, ktoré zabezpečujú príjemnú podporu. Veľmi obľúbeným druhom pružinové matrace je taštičkový matrac, u ktorej sú oceľové pružiny schované v textilných taštičkách, ktoré sú k sebe zošity.

Pružinové matrace sú veľmi odolné a robustné a oceľové pružiny optimálne podporujú telo po celú noc. Veľmi silná stránka je priedušnosť matrac, ktorá sa dosahuje cirkuláciou vzduchu medzi pružinami. Vďaka vysokej stabilite a priedušnosti sú pružinové matrace ideálne pre ľudí s vyššou hmotnosťou alebo ľudí s vyššou mierou potenie cez noc. Pružinové matrace bývajú často lacnejšie ako penové matrace.

Tu má pružinový matrac aj slabé stránky vychádzajúce z tých silných. Vďaka oceľovým pružinám nie matrace tak tichá. Vysoká priedušnosť tiež znamená, že nie je úplne vhodná pre ľudí, ktorým býva v noci zima. Aj keď sa tvrdosťou matraca rôzni, tak pružinový matrac neodporúčame pre deti a starších ľudí.

Rozdiely

Na niektoré rozdiely sme už narazili pri predstavovaní jednotlivých vlastností oboch typov matraca. Poďme sa pozrieť na ďalšie faktory.

Konštrukcia a životnosť

Asi najväčší rozdiel medzi oboma typmi je v konštrukcii. Pružinové matrace používajú vnútri matrac oceľové pružiny, za to vnútro penové matrace tvorí viac vrstiev peny. Na trhu však nájdete aj kombinované matrace, ktoré kombinujú silné stránky penové aj pružinové matrace.

Všeobecne platí, že dlhšia životnosť je u pružinových matracov. Penový matrac však o moc nezaostáva a záleží taky na modeli matraca. U nekvalitných pružinových matracov sa môže časom pružina prevŕtať cez okraj matraca.

Tvrdosť

Tvrdosť matraca je ďalším faktorom, ktorý veľmi ovplyvňuje jej výber. Pre určenie stupeň tvrdosti sa používa index H, ktorý je odvodený z anglického slova hardness - tvrdosť. Stupnica začína na H1 (veľmi mäkká) a končí na H5 (veľmi tvrdá). To sú dva extrémy a väčšinou nájdete tvrdosť matraca v tomto rozsahu:

  • H2 (mäkká)
  • H3 (stredne tvrdá)
  • H4 (tvrdá)

Pohodlie

Obe matrace sú veľmi pohodlné, avšak ako sme už skôr spomenuli - nie každý matrac bude pre Vás vhodná. Pritom rozhoduje aj Vaše najčastejšie spánková poloha! Pre ľudí spiace prevažne na bruchu či chrbte je najvhodnejší pružinový matrac. To je z dôvodu oceľových pružín ponúkajúce podporu presne v bodoch zaťaženia.

Ľudí spiace na boku by mali siahnuť po penové matrac, pretože matrace nechá zapustiť ťažšie časti ako bedra a tým vyrovná telo do ideálnej spánkovej polohy. Ťažšie ľudia však budú mať v penovej matraci problém, pretože sa budú do nej viac rúcať. Pre nich je lepšie pružinový matrac. Samozrejme to platí aj na opak.

Záver

A sme na konci nášho článku, v ktorom sme si predstavili 2 najčastejšie typy matracov, ich vlastnosti, výhody, nevýhody a prešli sme si najdôležitejšie rozdiely, ktoré medzi nimi panujú. Vďaka tomu si budete schopní vybrať matrac presne pre Vás! Uvidíme sa u ďalšieho článku!

Obrovský výber matracov, roštov a ďalšieho vybavenia do domácnosti nájdete na decorise.sk.